2017. április 27., csütörtök

Kinek ajánljuk a speciális hordozási tanácsadást?

Magyarországon a hordozási tanácsadók (facebook-os csoportokban "ht") döntő többsége az itthon működő három hordozóiskola közül legalább egyet elvégzett, sikeres vizsgát tett, magas szintű, naprakész szakmai tudással és sokrétű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. A képzés többlépcsős, hosszú hónapokon átnyúlik, a jelöltek csak az elméleti és gyakorlati vizsgák után kapnak bizonyítványt. Alapesetben a tanácsadó egészséges szülő és -gyermek hordozásának tanításában szerez szaktudást: anatómia, pszichológia, alap kötésmódok, melyek támogatják a baba élettani testtartását, valamint egyéb hordozóeszközök, tanácsadói szituációk.

A hordozási tanácsadó ismeri a baba anatómiai sajátosságait, a hordozóeszközök tulajdonságait, és azok babára gyakorolt hatásait, s ennek megfelelően személyre szabottan ajánl eszközt és hordozási módot.

A babahordozási tanácsadó nem feltétlenül kell ismerje az eszköz- és kendőgyártók valamennyi termékét, azok fantázianeveit, anyagösszetételeit, szövéssűrűségeit stb., valamint a kötések, kötésbefejezések mindegyikét, hiszen ez egy dinamikusan fejlődő terület, azonban természetesen véleményezni tudja használatukat.

A speciális esetekre szakosodott tanácsadók azonban külön képzésben részesültek a koraszülött-, illetve valamilyen rendellenességgel született kisbabák, valamint mozgásukban, látásukban stb. akadályozott szülők különleges helyzetével kapcsolatban. Ha bármilyen, a hordozást befolyásoló probléma merül fel, szaktudásukkal, tapasztalatukkal és a birtokukban lévő speciális hordozóeszközeikkel segítik a családot.
Ha a család szeretne hordozni, akkor mindenképpen kérjék ki a szakorvos véleményét! A hordozási tanácsadó nem orvos, ezért nem tud sem diagnosztizálni, sem pedig terápiát felírni. Ha szükséges, a hordozási tanácsadó rész vesz a kezelőorvossal, gyógytornásszal, konduktorral stb. való találkozón, konzultáción.

Különleges helyzetek lehetnek az alábbiak:
  • ikrek hordozása/tandem hordozás
  • friss császármetszés utáni hordozás/gyermekágyi időszak alatti hordozás
  • anya/apa egészségi állapota (gerinc- vagy egyéb mozgásszervi probléma, látás-, hallás- vagy esetleg mozgáskorlátozottság)
  • várandós anya hordozása
  • koraszülött baba
  • Down-szindrómás baba
  • epilepsziás gyermek
  • a baba fennálló izomtónus eltérése (hipotónia, feszesség)
  • a baba fennálló csípőrendellenessége (terpeszpelenka, Pavlik-kengyel, Otto Bock csípőabdukciós ortézis stb.)
  • KISS-szindrómás baba
  • örökbefogadott baba
Sajátos helyzet lehet még a babahordozás közbeni sporttevékenység, a hordozóeszközben való szoptatás, valamint a szétnyílt hasizommal való hordozás.

(fotó: Mátyus Évi)
A különleges hordozási igényekre szakosodott hordozási tanácsadó rendelkezik megfelelő hordozóeszközökkel és speciális demóbabákkal, amelyekkel segíti a különleges hordozási igényű családokat. A legtöbb esetben az eszközöket díjmentesen egy bizonyos időszakra kölcsönözni is tudja a család részére.

A tanácsadó és a család közötti kapcsolat, a tanácsadás menete a különleges helyzetre való tekintettel több alkalmas, az utánkövetés is hosszabb lehet.

(fotó: ZBK)
Különleges hordozási igényű családoknak javasoljuk a személyes, személyre szabott, teljeskörű tanácsadás lehetőségét, ha lehetőségük van rá, kérjék speciális tanácsadó segítségét!

Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Mátyus Évi