2016. december 13., kedd

Miért ajánljuk a személyes, személyre szabott, teljes körű hordozási tanácsadás igénybe vételét?

Magyarországon a hordozási tanácsadók döntő többsége az itthon működő három hordozóiskola közül legalább egyet elvégzett, sikeres vizsgát tett, magas szintű, naprakész szakmai tudással és sokrétű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. A képzés többlépcsős, hosszú hónapokon átnyúlik, a jelöltek csak az elméleti és gyakorlati vizsgák után kapnak bizonyítványt. Alapesetben a tanácsadó egészséges szülő és -gyermek hordozásának tanításában szerez szaktudást: anatómia, pszichológia, alap kötésmódok, melyek támogatják a baba élettani testtartását, valamint egyéb hordozóeszközök, tanácsadói szituációk.

A hordozási tanácsadó ismeri a baba anatómiai sajátosságait, a hordozóeszközök tulajdonságait, és azok babára gyakorolt hatásait, s ennek megfelelően személyre szabottan ajánl eszközt és hordozási módot.

A babahordozási tanácsadó nem feltétlenül kell ismerje az eszköz- és kendőgyártók valamennyi termékét, azok fantázianeveit, anyagösszetételeit, szövéssűrűségeit stb., valamint a kötések, kötésbefejezések mindegyikét, hiszen ez egy dinamikusan fejlődő terület, azonban természetesen véleményezni tudja használatukat.

A babahordozáshoz kapcsolódó Facebook-os csoportokban gyakran felmerül, hogy sok esetben érdemes személyes, személyre szabott, teljes körű hordozási tanácsadást igénybe venni. Az említett fórumokon csak instant, általános válaszok adhatók legtöbbször nincs lehetőség a család egyéni és egyedi igényeit, illetve élethelyzetét figyelembe venni.

A klubokon szintén csak alapvető tudnivalókat tudunk elmondani, a már gyakorlás alatt álló kötéseket megigazítjuk, korrigáljuk vagy pontosítjuk a már meglévő technikákat, vagy az anyukák – és nagy örömünkre nem ritkán apukák is – kipróbálhatják a hordozást, illetve a különböző hordozóeszközöket. Ez ebben a formában felületes információ-átadásra korlátozódik, hiszen a klubok, ahogy a hordozóeszköz-forgalmazó üzletek, bababoltok, ingyenes tanfolyamok, bemutatók körülményei és a rendelkezésre álló rövid idő sem teszik lehetővé az egyénre szabott, biztonságos kötéstanítást.

A gyári hordozókhoz csomagolt használati útmutatók, leírások sok esetben pontatlanok, a videókról szinte lehetetlen ellesni az apró trükköket, illetve érezni a megfelelő feszességet.

Próbahordozáskor a hordozási tanácsadó a szülőkre köti a a kiválasztott hordozóeszközben a gyakorlóbabát vagy külön kérésre a saját gyermeküket, hogy megtapasztalják, milyen érzés a testükön hordozni a babát. A kötések lépéseit, aprólékos mozzanatait, a megfelelő feszességet, az apró praktikákat ekkor nincs lehetőség megtanítani, elmondani.

Javasoljuk, hogy állapotos édesanyák csak nagy körültekintéssel próbálják ki a hordozást. A mama egyre növekvő pocakján nem fér a gyakorlóbaba, valamint a demóbaba súlya is megterhelő lehet a
várandós szervezetnek.

Ha a szülők a személyes tanácsadás mellett döntenek, a feltételek és az időpont egyeztetése során a felmérőlap kitöltésére is sor kerülhet, melyben a baba életkorára, súlyára, aktuális mozgásfejlődési szakaszára is rákérdezhet a tanácsadó egy sor más családra jellemző adat mellett. Ennek fényében készül fel a tanácsadó a találkozóra, s visz magával a család igényeinek megfelelő hordozóeszközt.

Formázott eszközök próbájára csak a klubok alkalmával van mód, a Zuglói Babahordozó Klub készletét a mennyiség miatt sem tudjuk mozgatni (valamint az alkalmakon az eszközöknek rendelkezésre kell állniuk), arról nem is beszélve, hogy a különböző hordozók paraméterei sok esetben eltérnek egymástól (pl. szélesség, magasság, kényelem - ez az adott baba-szülő párosra egyedileg jellemző) így előzetesen nem meghatározható, melyik lesz a család számára az ideális megoldás.
Sőt, az újszülöttek és a pár hónapos kisbabák hordozási módjára kiemelt figyelmet kell fordítani.

A fix derékpántos hordozókból (mei-tai, félcsatos, csatos eszközök) nagyon sok érhető el már a magyar piacon is. Áruk a legtöbb esetben igen borsos, s ezeken felül terjedelmük és össz-súlyuk sem teszi lehetővé, hogy a hordozási tanácsadó minden egyes gyártmányt minden méretben tartson, s azt a család otthonába szállítsa, hogy ott elérhetővé tegye a próbát.
Látatlanban a hordozási tanácsadó nem ismeri a baba és a hordozó személy méreteit, alkatát, utóbbi preferenciáit a hordozóeszköz típusait, méretét, beállítási lehetőségeit illetően, s így azt, hogy melyik hordozó lesz a család számára megfelelő amellett, hogy elvárható, hogy márkafüggetlen is maradjon.
Jó esetben egy széles választékkal rendelkező – általában így is nonprofit módon gazdálkodó - hordozóklub a tanácsadó rendelkezésére tud bocsátani egy-egy előzetesen kinézett márkájú eszközt egy tanácsadás erejéig.

Személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadáskor esetén a hordozási tanácsadó a legtöbb esetben a család otthonába megy egy közösen előre egyeztetett időpontban, nem ritkán két-három órát ott tölt, teljes figyelmét nekik szentelve. Így a szülők saját otthonukban, számukra biztonságos, kényelmes környezetben gondoskodhatnak kisbabájukról a saját ritmusuk, szokásuk szerint a konzultáció teljes időtartama alatt.

(fotó: Mátyus Évi)

A hordozási tanácsadás egy elméleti résszel kezdődik, melyben a tanácsadó ismerteti a babahordozás anatómiai és pszichológiai hátterét, valamint azt, milyen szempontok szerint tud a család hordozóeszközt választani. Válaszol a felmerülő kérdésekre, kitérhet a hordozást érintő lehetséges felmerülő témákra is (pl. nyári, téli öltöztetés, lehetőségek betegség, láz esetén stb.).

Ezt követően a tanácsadás gyakorlati részében a hordozási tanácsadó bemutatja a hordozóeszközöket, illetve ismerteti a család birtokában lévő hordozóeszköz tulajdonságait és megtanítja a kiválasztott kötés(eke)t. Optimális esetben a szakember a kötések bemutatásához, oktatásához demóbabát visz magával, a szülők is ezzel gyakorolnak, míg a választott hordozóeszközzel önállóan, biztonságosan nem boldogulnak. Végül még a tanácsadó jelenlétében saját gyermekkel is megpróbálják a megtanult kötés(eke)t alkalmazni.
Szerencsés esetben az oktató el tud hozni egy-egy hordozóeszközt egy babahordozó klubból kipróbálásra, illetve esetlegesen kölcsönzésre, de leginkább a saját eszközeivel dolgozik.

Személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadás felelősség,- és minőségbiztosítása

Nagyon fontos, hogy a hordozási tanácsadó a fent leírtakkal csupán lehetőséget nyújt a családnak, de a szülők csak kitartó gyakorlással lesznek eredményesek a hordozás terén. Elengedhetetlen alaposan megfontolt elhatározásuk, valamint energia- és időráfordításuk a tanulásra és a gyakorlásra. Ha probléma vagy elakadás lépne fel, akkor érdemes a tanácsadóval újra felvenni a kapcsolatot és a felmerült kérdéseket újra átbeszélni, a kötéseket korrigálni, esetlegesen vele együtt keresni másik hordozási módot, hordozóeszközt.

A különleges esetekre szakosodott tanácsadók külön képzésben részesültek a koraszülött-, illetve valamilyen rendellenességgel született kisbabák, valamint mozgásukban, látásukban stb. akadályozott szülők különleges helyzetével kapcsolatban. Ha bármilyen, a hordozást befolyásoló egészségügyi probléma merül fel, szaktudásukkal, tapasztalatukkal és a birtokukban lévő speciális hordozóeszközeikkel segítik a családot. Ha szükséges, részt vesznek a kezelőorvossal, gyógytornásszal, konduktorral stb. való találkozón, konzultáción.

A legtöbb tanácsadó egy bizonyos időszakra tud eszközt is kölcsönözni a család részére külön feltételek szerint, míg saját hordozójuk nem lesz, melynek beszerzésében szintén tud tippeket adni.

Amelyik család igényt tart rá, a hordozási tanácsadó kontroll-alkalmat tud biztosítani, vagy akár online utánköveti a gyakorlási folyamatot, s bármilyen időközben felmerülő kérdésre válaszol. Egyes tanácsadók személyesen is elérhetők a hordozós klubokban, valamint e-mail-ben is tudnak segítséget nyújtani.

Természetesen a személyes hordozási tanácsadásnak meghatározott tarifája van, melyről a tanácsadó a feltételekkel és a tanácsadás menetének ismertetésével együtt előzetesen tájékoztatja a családot. Ez tartalmazza a hordozási tanácsadó ráfordított idejét (felkészülés, esetleges konzultáció másik szakemberrel, illetve a tanácsadás konkrét időtartamát), eszközeinek (gyakorlóbaba, hordozóeszközök) tanácsadásra alkalmas rendelkezésre állását a helyszínen, az utazási költséget, valamint a naprakészen tartott tudást (workshop-ok, továbbképzések, szakmai napok stb.).
Fontos megemlíteni a hordozási tanácsadó képzettségének fokát, referenciáit és a szakmai tapasztalatot, hiszen ezek is meghatározó elemei az ár kialakításának.
Az árak továbbá a tanácsadói csomag tartalmától, a tarifarendszertől (fix díj időtartamtól függetlenül vagy óránkénti számítás) függnek, illetve az esetleges közvetítői díjjal is kalkulálni kell, sőt figyelembe venni, hogy ekkor a családhoz látogató tanácsadó csak meghatározott fizetséget kap az elvégzett munkáért.
Amennyiben egy család olyan élethelyzetbe került, hogy a tanácsadás díjának megfizetése nehézségekbe ütközik, javasoljuk, hogy akkor is keressenek fel tanácsadót, hiszen a legtöbben elhivatottságból önkéntesen, karitatív alapon is dolgoznak, tanítják az eszközhasználatot, kölcsönöznek hordozókat.

Ha elhatározta a család, hogy személyes oktatást szeretne, célszerű több hordozási tanácsadót megkeresni, hiszen - ahogy fent írtuk - eltérőek lehetnek a feltételek, a csomagok tartalma, az ár és a helyszín. Ha van lehetőség, tájékozódjunk a kiszemelt oktató referenciáiról. Érdemes szem előtt tartani, hogy egyes tanácsadók forgalmazhatnak, vagy akár maguk készíthetnek hordozókat, eszköztípusokat, mert ehhez igazodhat ajánlásuk is.

Csoportos tanácsadás esetén is az egyéni tanácsadás elveit kell figyelembe vennünk a minőségi munka érdekében, azaz maximum három, azonos mozgásfejlődési szinten lévő gyermek és azonos hordozási igényű család számára szervezhető ilyen. Egy csoportban egy kötés, illetve egy eszköz használatának megtanítására van lehetőség, hiszen a családok eltérő életritmusa is meghatározza a tanulási folyamatot.

Ha a személyes, személyre szabott tanácsadás valamilyen okból (pl. járványhelyzet) akadályba ütközik, akkor lehetőség van az online segítségnyújtásra is. Ez kicsit más alapstruktúrájú, mint az élő, személyes tanácsadás: rövidebb alkalmak, több kontrollalkalom követi egymást, egyes blokkok nagyobb hangsúlyt kaphatnak, ill. azok időbeli eloszlása is más lehet. Hátránya, hogy a család a saját babájával gyakorol, a demóbaba nem áll rendelkezésre. A tanácsadónak is kell szerezni némi rutint az online tanácsadásban (kamera, hang, fény, öltözködés stb.) illetve a szülőknek is fel kell készülniük: ruházat (pl. üssön el a hordozóeszköz színétől), valamint egyes elemek nagyobb hangsúlyt kapnak (pl. baba biztonságos megfogása hordozáskor).

(fotó: Mátyus Évi)
“Videóból számomra lehetetlen elsajátítani a helyes kötési módot és nem kapok visszajelzést sem. Úgy döntöttem, személyes segítséget kérek és nem bántam meg. Kellemes hangulatú beszélgetés során megtudhattam minden fontosat arról, miért a kendő a legoptimálisabb hordozóeszköz, majd egy bemutató után én is gyakorolhattam a kötést. ” /Szilvi/

“Nagyon hasznosnak éreztem a személyes tanácsadást, mert sok olyan kérdésre is választ kaptam, amelyekre a videókból és az internetről sokkal nehezebben lehetett volna. Több kötési módot is kipróbáltunk a tanácsadás során, és közösen döntöttük el, hogy melyik a legmegfelelőbb számomra jelenleg. A tanítás során, Évi számos apró trükkre hívta fel a figyelmemet, és nagyon hasznosak volt a visszajelzések, hogy mit csinálok jól, és mire kell jobban odafigyelnem. A tanácsadást követően a szerdai hordozós baba-mama klubba is elmentem, ahol további visszajelzéseket és segítséget kaptam. Ide a jövőben is szeretnék majd járni, hogy megbizonyosodjak arról, hogy megfelelően sajátítottam el az egyes kötözési módokat, és hasznos tippeket kapjak a menet közben felmerülő kérdéseimre.” /Orsi/

“A kisfiam még egy hónapos sem volt, amikor közösen megtanultuk az alapokat (anatómia, pszichológia), kiválasztottuk a megfelelő eszközt és gyakorlatban elsajátítottuk a használatát. A tanácsadáson minden kérdésre választ kaptam, eltűntek az apró kételyek és most már tudom, hogy a hordozás szabadságot ad - nem csak a négy falon kívül, otthon is.” /Flóra/

“Önbizalmat adott a hordozás, nekem is, férjemnek úgy szintén. Megtanultunk mindketten úgy előre és oldalra kötni, hogy félelem nélkül kimehessünk utcára, elinduljunk vásárolni, ügyeket intézni. ” /Zsike/

“A tanácsadás során rengeteg információhoz jutottunk. A hordozás élmény lett számunkra, Évinek köszönhetően magabiztosan tudjuk és merjük használni a különböző típusú hordozókendőket.” /Klaudia/

“Ekkor találtam rá a közösségi oldalon a hordozási csoportra, és nagyon tetszettek, szimpatikusak voltak Évi segítő szavai az anyukákhoz. Megbeszéltünk egy személyes tanácsadást. A legjobb döntés volt! Imádjuk. Egyet bánok....hogy nem hívtam hamarabb :)” /Zsófi/

Források:
A ClauWi hordozási tanácsadók etikai kódexe és szakmai irányelvei 2015.
Zuglói Babahordozó Klub - Segítségnyújtás irányelvek
babbamia.hu, Zsemberyné Mucs Katalin


Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Mátyus Évi, Török Ági