2017. április 11., kedd

Ki a babahordozási tanácsadó?

Magyarországon a hordozási tanácsadók (facebook-os csoportokban "ht") döntő többsége az itthon működő három hordozóiskola közül legalább egyet elvégzett, sikeres vizsgát tett, magas szintű, naprakész szakmai tudással és sokrétű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. A képzés többlépcsős, hosszú hónapokon átnyúlik, a jelöltek csak az elméleti és gyakorlati vizsgák után kapnak bizonyítványt. Alapesetben a tanácsadó egészséges szülő és -gyermek hordozásának tanításában  szerez szaktudást: anatómia, pszichológia, alap kötésmódok, melyek támogatják a baba élettani testtartását, valamint egyéb hordozóeszközök, tanácsadói szituációk.

A hordozási tanácsadó ismeri a baba anatómiai sajátosságait, a hordozóeszközök tulajdonságait, és azok babára gyakorolt hatásait, s ennek megfelelően személyre szabottan ajánl eszközt és hordozási módot, ideális esetben az etikai normákat is szem előtt tartva.

(forrás: ZBK)

A babahordozási tanácsadó nem feltétlenül kell ismerje az eszköz- és kendőgyártók valamennyi termékét, azok fantázianeveit, anyagösszetételeit, szövéssűrűségeit stb., valamint a kötések, kötésbefejezések mindegyikét, hiszen ez egy dinamikusan fejlődő terület, azonban természetesen véleményezni tudja használatukat.

Némelyik tanácsadó a személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadáson kívül is elérhető a hordozós klubokban, valamint online (e-mail-ben, skype-on, messengeren stb.) is tud segítséget nyújtani. Érdemes szem előtt tartani, hogy a tanácsadók forgalmazhatnak, vagy akár maguk készíthetnek hordozókat, eszköztípusokat, illetve jutalékot kaphatnak egyes termékek kuponos értékesítése után, így ehhez igazodhatnak ajánlásaik, tanácsaik is.

Természetesen a személyes hordozási tanácsadásnak meghatározott tarifája van, melyről a tanácsadó a feltételekkel és a tanácsadás menetének ismertetésével együtt előzetesen tájékoztatja a családot. Ez tartalmazza a hordozási tanácsadó ráfordított idejét (felkészülés, esetleges konzultáció másik szakemberrel, illetve a tanácsadás konkrét időtartamát), eszközeinek (gyakorlóbaba, hordozóeszközök) tanácsadásra alkalmas rendelkezésre állását a helyszínen, az utazási költséget, valamint a naprakészen tartott tudást (workshop-ok, továbbképzések, szakmai napok stb.).
Fontos megemlíteni a hordozási tanácsadó képzettségének fokát, referenciáit és a szakmai tapasztalatot, hiszen ezek is meghatározó elemei az ár kialakításának.
Az árak továbbá a tanácsadói csomag tartalmától, a tarifarendszertől (fix díj időtartamtól függetlenül vagy óránkénti számítás) függnek, illetve az esetleges közvetítői díjjal is kalkulálni kell, sőt figyelembe venni, hogy ekkor a családhoz látogató tanácsadó csak meghatározott fizetséget kap az elvégzett munkáért.
Amennyiben egy család olyan élethelyzetbe került, hogy a tanácsadás díjának megfizetése nehézségekbe ütközik, javasoljuk, hogy akkor is keressenek fel tanácsadót, hiszen a legtöbben elhivatottságból önkéntesen, karitatív alapon is dolgoznak, tanítják az eszközhasználatot, kölcsönöznek hordozókat.

(forrás: BikeWithBaby)

A fix derékpántos hordozókból (mei-tai, félcsatos, csatos eszközök) nagyon sok érhető el már a magyar piacon is. Ezek eltérő paraméterűek (szélesség, magasság, esetleges állíthatóság, párnázottság, kényelem – ez az adott baba-szülő párosra egyedileg jellemző stb.), áruk a legtöbb esetben igen borsos, s ezeken felül terjedelmük és össz-súlyuk sem teszi lehetővé, hogy a hordozási tanácsadó minden egyes terméket tartson, s azt a család otthonába szállítsa, hogy ott elérhetővé tegye a próbát.
Jó esetben egy széles választékkal rendelkező – általában így is nonprofit módon gazdálkodó - hordozóklub a tanácsadó rendelkezésére tud bocsátani egy-egy előzetesen kinézett márkájú eszközt egy tanácsadás erejéig.

A különleges esetekre szakosodott tanácsadók külön képzésben részesültek a koraszülött-, illetve valamilyen rendellenességgel született kisbabák, valamint mozgásukban, látásukban stb. akadályozott szülők különleges helyzetével kapcsolatban. Ha bármilyen, a hordozást befolyásoló egészségügyi probléma merül fel, szaktudásukkal és a birtokukban lévő speciális hordozóeszközeikkel segítik a családot. Ha szükséges, részt vesznek a kezelőorvossal, gyógytornásszal, konduktorral stb. való találkozón, konzultáción.

(fotó: Török Ági)

Ha a személyes, személyre szabott tanácsadás valamilyen okból (pl. Covid járványhelyzet) akadályba ütközik, akkor lehetőség van az online segítségnyújtásra is. Ez kicsit más alapstruktúrájú, mint az élő, személyes tanácsadás: rövidebb alkalmak, több kontrollalkalom követi egymást, egyes blokkok nagyobb hangsúlyt kaphatnak, ill. azok időbeli eloszlása is más lehet. Hátránya, hogy a család a saját babájával gyakorol, a demóbaba nem áll rendelkezésre. A tanácsadónak is kell szerezni némi rutint az online tanácsadásban (kamera, hang, fény, öltözködés stb.) illetve a szülőknek is fel kell készülniük: ruházat (pl. üssön el a hordozóeszköz színétől), valamint egyes elemek nagyobb hangsúlyt kapnak (pl. baba biztonságos megfogása hordozáskor).

(fotó: Mátyus Évi)

Egyes hordozási tanácsadók szoptatási témákban is jártasak, bátran lehet kérdezni tőlük.

A babahordozási tanácsadók sok esetben nem csak a családok hordozóeszköz választása, s annak megtanítása kapcsán segítik az édesanyákat. Szóba kerülhetnek mindenféle babagondozási-, gyermeknevelési-, egészségügyi kérdések és megoldások, lehetőségek a lelki támogatás mellett.

A hordozási tanácsadó, ha babahordozó klubban is vállal - általában önkéntes alapon - feladatot, azt az adott klub szabályrendszere és szellemisége szerint teszi. A klubtevékenységen kívüli munkája és felelősségvállalása függhet a hordozóiskolája szemléletétől, de ettől függetlenül egyéni.