2018. március 7., szerda

Hordozóeszköz-választás alapjai

A család számára megfelelő hordozóeszköz kiválasztása több tényezőtől függ: a kisbaba pszichés igényei, a számára optimális pozíció a hordozóeszközben, a család anyagi- és élethelyzete, hogy mire, milyen élethelyzetekben fogják használni a hordozást, a babát a legintenzívebben hordozó családtag(ok) kényelme, a család (hordozást befolyásoló) különleges helyzete stb. Ezek mindegyike ugyanolyan fontos, ám a mérlegelés és a döntés, a tényeken alapuló információk alapos körbejárása után mindig a család dolga.
Mit szeretnénk elérni hordozáskor? Egy kis anatómia
A csecsemő fejlődésben lévő gerince nagyon érzékeny. A gerinc melletti és a hát többi izma fejletlen. A mozgásfejlődés (fej emelgetése, felülés, felállás, járás) következtében fentről lefelé haladva alakulnak ki gerincében a görbületek és erősödnek a gerinc melletti izmai is. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő és feszesre húzott eszközben csigolyáról csigolyára meg legyen támasztva a gerince illetve pontról pontra az egész törzse.


A kisbabák éretlen csípővel jönnek a világra, ami azt jelenti, hogy az ízületi vápa még jóval sekélyebb, laposabb, a combnyak pedig kevésbé hajlított, így a két csont összekapaszkodása még nem olyan tökéletes, mint nálunk felnőtteknél. 
(forrás: endoprotezis.hu)
Tény, hogy a csípőfejlődés szempontjából az az optimális lábtartás, ha a baba lábai enyhe terpeszben vannak és a térdei fel vannak húzva a saját köldöke magasságáig.

Ha ebben a pózban támasztjuk meg őt a számára megfelelő és feszesre húzott hordozóeszközben, elérhetjük a baba számára az élettani, tehermentes pozíciót. 

(forrás: jeportemonbebe.com)
Mit várunk egy hordozóeszköztől?
- támassza alá a baba gerincét, lehetőleg az élettani, ún. "C" görbületben,
- stabilan ölelje körül és támassza a baba törzsét,
- combjait teljes hosszában, egészen a térdhajlatokig támassza alá
- enyhe terpeszben legyenek a lábai, köldökmagasságig felhúzott térdek helyzetét fixálni tudja

A szövött hordozókendők (hosszú és karikás) képesek arra, hogy a babát az élettani testhelyzetben tehermentesen pontról pontra, a gerincét csigolyáról csigolyára támasszák, illetve az optimális csípőfejlődést teljes mértékben támogassák. Szövött kendőben újszülött kortól hordozós kor végéig lehet elöl, csípőn és háton hordozni a kisbabát.

(fotó: ZBK)
A rugalmas hordozóeszközök is alkalmasak újszülött baba hordozására, kötött anyaguk miatt azonban csak pár hónapig lehet őket használni, csak elöl- és esetleg csípőnhordozásra használhatók és szigorúan három rétegben kötve biztonságosak. Az anyag nyúlása miatt a baba biztonsága érdekében háton hordozáshoz nem javasoljuk. Az igénybevételtől kinyúlnak, elhasználódnak - általában csak egy gyermeket tudnak megfelelően kiszolgálni.
Természetesen léteznek olyan speciális helyzetek, amikor a rugalmas kendő használata indokolt lehet.

A fix derékpántos hordozóeszközökben pl. mei tai, félcsatos, és csatos eszközökben az eszköz felépítéséből adódóan a baba az élettanitól eltérő testhelyzetben lesz: szélesebb terpesztés, vízszintes combok, s ebből fakadóan egyenes vagy homorú gerinc, ezért ezeket az eszközöket csak önálló üléstől, de inkább totyogó kortól ajánljuk.

(fotó: Török Ági)

A kenguru csatokkal rögzíthető eszköz. A babát alulról, a lába között, az ágyéki részen tartja meg, a felső testét pedig egy merev (vagy kevésbé merev anyaggal) övezi.
Ez a merev anyag nem képes a baba törzsét pontról pontra megtámasztani, kivitelezhetetlen benne az optimális terpesztett guggoló lábtartás.
Mivel a combokat nem támasztja alá térdhajlatokig az eszköz, ezért a baba a teljes súlyával a saját ágyékára nehezedik.

(A kép figyelemfelkeltő! Az ilyen jellegű hordozást nem ajánljuk! forrás: chicco.com)

Minél kisebb a baba, minél éretlenebb a csípője, minél korábban tart a mozgásfejlődésében, annál inkább szeretnénk az élettani testtartáshoz közelíteni hordozáskor.

A babahordozás megfelelően feszesre húzott hordozóeszközben erősíti a hordozó személy izomzatát, önmagában nem okoz fájdalmat vagy gerincproblémát. Fennálló, ismert rendellenesség esetén speciális hordozási tanácsadóval való konzultációt javaslunk.

Ezeket mérlegelve, többféle hordozóeszközt kipróbálva (az optimálishoz képest milyen a baba testhelyzete benne, mit szeretnénk elérni hordozáskor, mire szeretnénk használni a hordozást, milyen a baba-mama páros, milyen a család élethelyzete, van-e valami más, hordozást befolyásoló tényező (koraszülöttség, izomtónus eltérés, csípőprobléma, Down szindróma stb.)) érdemes kiválasztani a család számára a megfelelő hordozóeszközt.

A szülő a legkompetensebb a babát érintő kérdésekben, ezért mindenképpen a szülő dönt, választ hordozóeszközt a babája számára. Nem a gyártó, nem a forgalmazó és nem a hordozási tanácsadó!

Hordozóeszköz-választáshoz, valamint a hordozóeszközök megfelelő használatának elsajátításához lehetőség szerint keress fel hordozási tanácsadót, vagy próbához látogass meg egy hordozós klubot!

További cikkeink:
A hordozás anatómiai szempontjai
Milyen hordozóeszközt válasszak? 1. rész
Milyen hordozóeszközt válasszak? 2. rész - Szövött kendők