2018. február 12., hétfő

Hordozás császármetszés után

A műtét után mennyi idővel lehet elkezdeni hordozni?
A kisbaba a megszületése pillanatától hordozható a számára megfelelő hordozóeszközben.
Hüvelyi szülés és császármetszéses szülés után is javasoljuk az édesanyának, hogy a gyermekágyi időszakot (kb. 4-6 hét) fekvéssel, pihenéssel, regenerálódással töltse.

Az édesanya szervezete a szülés után fokozatosan épül fel, gyógyul, a belső szervek visszarendeződnek a helyükre, ez pedig időt igényel. Így nagyon fontos a fokozatosságot betartani a baba hordozásakor is. A babát hordozhatja az édesapa, illetve a többi családtag is!
Jó tudni, hogy a császármetszés hegének kb. egy évre van szüksége a teljes gyógyulásra, arra, hogy teljes mértékben terhelhető legyen. Teljesen egyedi, hogy kinek meddig fáj, meddig érzékeny a sebe.

Ha nem olyan a terhelhetőség, a gyógyulás tempója, mint az édesanya várja, mi mindennel pótolhatja a hordozás élményét?
A kisbaba hordozását a gyermekágyi időszak alatt is ki lehet próbálni, ismerkedni vele. Az összebújásnak több módja is van, pl. szoptatáskor, együttalváskor, bőr-bőr kontaktusban (kenguru módszer) stb. Párnák, takarók segítségével helyezkedjünk el kényelmesen, és a hordozókendőbe kötött babával együtt tudunk pihenni, aludni is.

A testkontaktus élettani szükséglet. Az érintésnek, a simogatásnak rengeteg pozitív hatása van: szabályozza a légzést, a szívritmust, a testhőt, ugyanakkor a lelki fejlődést is jótékonyan támogatja. Az érintés egész életünk folyamán rendkívüli fontossággal bír, végigkíséri az egész életünket! A várandósság 9 hónapja alatt a baba az anyaméh védelmében volt: folyamatosan hallotta az anya szívdobogását, valamint a kívülről érkező hangokat is. Folyamatos mozgásban volt, folyamatos érintésben részesült. Megszületése után időre van szüksége ahhoz, hogy megismerkedjen a számára ismeretlen és ijesztő kinti világgal. Ebben mi, a szülei tudjuk őt segíteni. Leghatékonyabb babanyugtatási módszerek tehát: a szoptatás a ringatás és a testkontaktus. A testkontaktusban lévő baba segíti a anyatej termelést, többet van lehetősége szopizni.

Császármetszéses szülés után a babával való összebújás gyógyír az édesanya testének, lelkének! Az oxitocintermelés az esetleges depresszió elkerülésében segít, a kötődést erősíti, kompetenciaérzést ad, támogat az anyaság megélésében, a műtét feldolgozásában.

(forrás: interesnovsem.info)
Mely hordozóeszköz milyen kötéssel ajánlott egy ilyen hasi műtét után?
Újszülött baba hordozására elsősorban a hosszú szövött kendőt és a szövött karikás kendőt javaslom. Ezek képesek teljes mértékben arra, hogy a baba gerincét csigolyáról csigolyára megtámasszák, valamint az optimális csípőfejlődést támogassák.

Császármetszés után olyan kötéseket válasszunk, ahol a csomó elkerüli a sebet, tehát nem nyom sehol, kényelmes. Ilyen kötés pl. a kenguru kötés vagy a karikás kendő használata.
Fontos, hogy az anyuka testtartása a kötésekkor és utána is természetes és egyenes legyen. Segíthet az is, ha a mama ülve köti magára a babáját.

Óvatosan, fokozatosan szoktassuk a szervezetet ehhez a kicsit másfajta terheléshez!
Mindig figyeljünk a testünkre, annak jelzéseire!

Ki segít megtanulni a hordozást?
A különleges esetekre szakosodott tanácsadók külön képzésben részesültek a koraszülött-, illetve valamilyen rendellenességgel született kisbabák, valamint császármetszés esetén, vagy mozgásukban, látásukban stb. akadályozott szülők különleges helyzetével kapcsolatban is. Ha bármilyen, a hordozást befolyásoló probléma merül fel, szaktudásukkal, tapasztalatukkal és a birtokukban lévő speciális hordozóeszközeikkel segítik a családot. A különleges hordozási igényekre is szakosodott tanácsadó rendelkezik speciális hordozóeszközökkel és demóbabákkal is, melyekkel segíti a különleges hordozási igényű családokat (általában ingyenesen kölcsönözhetők ezek a hordozók).

Speciális hordozási tanácsadók listája itt található:
http://batyuklan.hu/kulonleges-hordozasi-igenyu-csaladok-segitese/

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub