2017. október 19., csütörtök

A kelengyelistán innen és túl...

Első várandósságom idején lelkesen böngésztem a különböző kelengyelistákat. Szorgosan pipáltam, mit vettünk már meg, vagy bővítettem tovább a listát. Az első beszerzett dolog a babakocsi, a kiságy és a pelenkázókomód volt, majd szép sorban megszámlálhatatlan kellék...
Pár év és pár gyerek után fokozatosan jöttem rá, hogy mennyi felesleges holmit vettünk meg, hogy mennyi mindenre nem volt szüksége sem a babának, sem nekünk, a szüleinek.

A bababoltok kínálata, a reklámok, sőt egyik-másik mesefilm is mind azt üzenik, hogy sok-sok minden nélkülözhetetlen a baba számára. A várandós kismama már az első védőnői látogatás alkalmával vagy a gyógyszertárakban, drogériákban olyan kuponokat kap kézhez, mellyel több reklámcsomagot válthat ki, melyek tele vannak termékmintákkal és szórólapokkal. Szintén a szülés után, a kórházban is kap egy vagy több reklámanyagot. A holmik nagy része felesleges, ráadásul a baba-mama egység szétválasztására törekszenek, sok esetben anya- és apa-pótlékokként funkcionálnak.

(forrás: Gólyák)
Pedig az újszülöttek első és azonnali szükségletei csupán a testkontaktus és a szopás. Ezeket nem találjuk meg a boltok polcain...

Mik azok a szükségletek?
A motívum az ember olyan belső állapota, amely kiváltja és irányítja az egyén viselkedését. Különbséget tehetünk a fiziológiai motívumok és a lelki motívumok, illetve az utóbbiakon belül a kognitív motívumok között. Az ember alapvető személyes motívumait a szükségletek képezik. Maslow a fiziológiai szükségleteken túl megkülönböztette a biztonság szükségletét, a valakihez való tartozás, a szeretet szükségletét, a megbecsülés iránti szükségletet és az önmegvalósítás szükségletét is. Maslow motivációs rendszere szerint a szükségleteknek létezik egy hierarchiája, amelyet egy motivációs piramisban foglalt össze. A piramis különböző szintjein található szükségletek csak akkor lépnek fel, ha az alattuk lévő szükségletek részben kielégítettek. Ezt a motivációs piramist rugalmasan nézzük, kezeljük.

A kisbaba szükségleteit evolúciós szemszögből is vizsgálhatjuk. Az állatvilágban többféle utódgondozási típus létezik:
  • fészeklakó (pl. énekesmadarak, kutya)
  • fészekhagyó (pl. tehén, zsiráf, lófélék)
  • hordozott (pl. erszényesek, főemlősök)
- passzív
- aktív

A törzsfejlődést vizsgálva nagyon sok jel mutat arra, hogy az ember hordozott élőlény (csípő-, gerincfejlődése, az újszülött sípcsontjának görbülete, reflexei, agyának felépítése, működése).
Az éretlenül született utód folyamatos gondoskodásra szorul, ezért az egyik szülő szünet nélkül mellette tartózkodik, gondoskodik róla: eteti, itatja, szárazon és melegen tartja, altatja, öleli, szeretgetni.

Fontos tudni az evolúciós összeférhetetlenség elvéről: ellentmondás van őseink környezete, amelyben genetikai állományunk létrejött, és aközött a környezet között, amelyben ma élünk. Ez azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy több ezer évvel ezelőtt vagy napjainkban, az afrikai dzsungel legmélyén vagy Európa egyik luxuskórházában jön világra egy kisbaba, ugyanolyan szükségletei vannak, természetesen a higiéniai normákat nem mellőzve.

A nyugati kultúra megpróbál fészeklakót “nevelni” a hordozott élőlényből, a szükségleteket mindenféle „kütyükkel”, anyapótlék-tárgyakkal próbálja kielégíteni.

Mit tartalmaznak a fogyasztás-orientált kelengyelisták? A teljesség igénye nélkül:
  • ruházat: rengeteg babaruha, cipő, újszülötteknek való kesztyű
  • pelenkázó felszerelés: pelenkázó asztal vagy komód, pelenkázó lap, szagtartó szemetes, pelenkák, popsitörlő, popsikrém, textilpelenka, szennyestartó
  • fürdetéshez: babaolaj, vatta, kiskád, vízhőmérő, fürdetőkrém, hintőpor, fürdőszivacs, csúszásgátló, testápoló krém
  • alváshoz: kiságy, pólya, matrac, lepedő, kispaplan, pléd, baldachin, rácsvédő, éjjeli fény, cumi, hálózsák, ágyneműgarnitúra, szobahőmérő, légzésfigyelő, pihenőszék, zenélő-forgó, babafészek
  • etetéshez: cumik, cumimosókefe, sterilizáló készülék, előke, szoptatós párna, mellszívó, tejtároló zacskó, melltartó betét, mellápoló krém, termosz, mérleg
  • sétához: babakocsi, pléd, lábzsák, esővédő, pelenkázó táska, babakocsira függeszthető játék, napfényvédő, autósülés, szúnyogháló, esővédő, testvérfellépő
  • betegség idejére: lázmérő, kamilla tea, orrszívó porszívó
  • egyéb: játszószőnyeg, járóka, bébikomp, rágóka, popsitörlő melegítő, babakölni
A listát lehetne még folytatni a végtelenségig...

Mire van valójában szüksége egy kisbabának?
  • igény szerinti szoptatásra
  • testkontaktusra
  • melegségre
  • társas közegre
  • válaszkész gondoskodásra
  • alvásra
  • szeretetre
  • biztonságra
  • tiszta pelenkára
Szoptatás, etetés
Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a szoptatások ideje és időtartama a kisbaba szükségleteihez igazodik (nem órához vagy könyvhöz). A kisbaba minden jelzésre mellre kerülhet, függetlenül attól, hogy mikor szopott utoljára.
Az anyatej az optimális táplálék a csecsemő számára, élete első hónapjaiban nincs is szüksége másra! A szoptatás erősíti a a baba és anya közötti kötődést. Az anyatejben megnyugtató, ellazító, fájdalomcsillapító anyagok is vannak, a tápanyagok mindig a baba szükségleteihez igazodnak, így összetétele a kisbaba növekedésével, de akár napszakonként is változhat, illetve maga a szopómozgás megnyugtatólag hat a babára.
A szoptatás ingyenes, mindig kéznél van, csomagolása nemcsak esztétikus, de környezetbarát is.
Érdemes várni a mellszívó beszerzésével, hiszen nem minden esetben van szükség fejésre. Ha a baba gyenge, beteg, szopási nehézsége van, esetleg koraszülött, anya-baba szeparáció, vagy mellgyulladás, túltelítődés, késői tejbelövellés esetén, illetve ha szülés után nagy a baba súlyvesztése, akkor lehet szükség rá. Ezek pedig csak a megszületése után derülnek ki. Viszont a nem indokolt fejésnek vannak hátrányai: nem áll be a kereslet-kínálat egyensúlya, túltermelődést okozhat, első/hátsó tej arányát is megváltoztathatja, sérüléseket okozhat a bimbóban, a baba nem tudja hatékonyan, gyakran kiüríteni a mellet. Ha az anyának fejésre van szüksége akkor a legolcsóbb és leghatékonyabb a kézi fejés. Könnyen, gyorsan megtanulható a technikája.
A mellszívó eszközöket, mérleget, szoptanít-készüléket (SNS) kölcsönözni is lehet, utóbbi akár házilag is elkészíthető. Sterilizálni a legegyszerűbben és legolcsóbban kifőzéssel lehetséges.
A tápszert mindig orvosi utasításra, orvos által felírt receptre vegyük! Csak annyit, amennyire szükség van, nem kell felhalmozni több dobozzal! Tápszeres babákat is etessük igény szerint - természetesen betartva a tápszerkészítés szabályait és az orvos utasításait! Az etetéseknél minél többször biztosítsuk a számukra is a testkontaktust, ölelést, ringatást!
Cumi, cumisüveg használatára alapvetően a babának szintén nincs szüksége! Alkalmazásukat csak komoly mérlegelés után vessük csak be, végszükség esetén.
A cumi, a cumisüveg cumizavart is okozhat. A babáknál az orális imprinting tapasztalható, ami azt jelenti, hogy ha anyamellet kap, akkor jól vésődik be a szopizás technikája. Ha mást is szopik, pl. cumisüveget, cumit, az megzavarhatja őt, és elkezdhet rossz technikával szopni, ami vagy nem hatékony, vagy fájdalmat okoz az anyukának, vagy akár a kettő együtt is előfordulhat. Ha a baba rájön, hogy a cumisüvegből folyamatosan és egyenletesen jön a folyadék, az anyamellből pedig szakaszosan (a tejleadó reflex miatt időnként erősebben, időnként pedig gyengébben), ezért elutasíthatja a mellet. Van olyan baba, akinél nem okoz zavart a cumi, és van olyan is, akinél viszont a szoptatás végét jelenti a cumisüveges pótlás és a játszócumi használata. Nem tudhatjuk előre, hogy kinél okoz problémát a cumi, a cumisüveg, ezért célszerű úgy tekinteni, hogy mindenkinél megvan rá esély. Azzal tudjuk támogatni a szoptatást, ha nem adunk cumit, cumisüveget a babának.
Vannak szoptatásbarát eszközök is, célszerű ezeket használni, ha pótlásra van szükség (fecskendő, pohár, kiskanál stb.).
A baba megnyugtatására sem javaslom a cumi használatát. Ha azonnal cumit dugunk a baba szájába, amikor sír, azzal csak elodázzunk a problémát. Nem hallgatjuk meg, hogy mit szeretne velünk közölni, vagyis ha nem keressük meg a sírása okát, nem is tudunk rá választ adni.
Ha az anya valamiért nem tud vagy nem szeretne szoptatni, akkor a cumira, cumisüvegre természetesen szükség lehet, hogy a baba a szopási igényét ki tudja elégíteni.

A csecsemők néhány százalékát érinti hasfájás (okai lehetnek az allergia, a reflux, központi idegrendszeri eltérések, gyógyszer mellékhatások vagy húgyúti fertőzés). A hasfájást okozhatja még: szoptatási probléma, cumizavar, tápszerrel történő kiegészítés is. Vigasztalhatatlan sírás, hasfájós sírás ellen a leghatékonyabb megnyugtató trükkök, amiket érdemes még az ajánlott cseppek előtt kipróbálni:
• szoptatás, illetve etetés
• büfiztetés
• hordozás
• meleg fürdő

A probiotikumok (Biogaia, Normaflore) segítik az emésztést. A magzat beleiben ezek a baktériumok már eleve megtalálhatóak, az anyatej tovább segíti ezen baktériumok szaporodását. A tápszerben is fellelhetők ezek a probiotikumok. Külső segítségre tehát élettani szempontból nincs szükség! Fertőzés esetén hatásosak lehetnek, de amúgy adagolásuk teljesen felesleges.
Az újszülöttek, csecsemők emésztőrendszere akkor működik jól, ha sokszor kevés táplálékhoz jutnak, igényük szerint. Ezért fontos, hogy ne habzsolva, sok levegőt nyelve egyenek. Ha mégis bejut a levegő a baba beleibe, akkor a függőleges testhelyzet, a térdek felhúzott állapota, a mozgás, a testkontaktus, a gravitáció segíthet és meggyorsíthatja a levegő távozását alul-felül egyaránt. A puffadásgátló szerek (pl. Infacol, Espumisan) ezeket a bent marad levegőbuborékokat tördelik szét sok apróra. De a baba enélkül is meg tud birkózni velük, természetes úton és természetes segítséggel!
A baba gyomra (humán) tejes táplálkozásra van kitalálva. A tejben pedig tejcukor van, amit a belekben a laktáz enzim bont le. Csecsemőkorban van a belekben a legtöbb laktáz, hiszen naponta többször eszik a baba, tehát többször érkezik a belekbe ez az enzim. A Lactase comfort és a Colief cseppekben laktáz enzim van.
Tejszaporító teák, sörök, bogyók: az anyatej mennyisége a baba gyakori és hatékony szopásától függ, nem az anya által elfogyasztott folyadék mennyiségétől. Az anya annyi folyadékot igyon, amennyi jólesik neki, nincs meghatározott mennyiség.

Melltartóbetét: léteznek eldobható és mosható betétek is, ez utóbbiak olcsóbbak és környezetbarátak is. Mellápoló krém sem szükséges, mert az anyatej és a levegő gyógyítja leginkább a sebes bimbót.
Szoptatós párna is nélkülözhető, bármilyen párna, takaró segítség lehet a kényelmes szoptatáshoz. Házilag is készíthető, varrható.

Bébiételek: olcsóbb, egészségesebb, finomabb és környezetbarátabb az, ha otthon főzött ételt kap a család, melyből a babának is tudunk adni.

Az igény szerinti hozzátáplálás (baby led weaning (BLW)) azt jelenti, hogy a hozzátáplálás nem előre meghatározott életkorban és ütemben zajlik, hanem a baba fejlődéséhez igazítva folyik. Az étkezések nem váltják ki a szoptatást, hanem a szopi után kínáljuk a gyereket étellel. A baba maga dönti el, mit szeretne enni.

Testkontaktus
Az testkontaktus élettani szükséglet. Az érintésnek, a simogatásnak rengeteg pozitív hatása van: szabályozza a légzést, a szívritmust, a testhőt, ugyanakkor a lelki fejlődést is jótékonyan támogatja. Az érintés egész létünk folyamán rendkívüli fontossággal bír, végigkíséri egész életünket!

(fotó: Mátyus Évi)
Hőszabályzás, öltöztetés
A csecsemők, kisgyermekek hőszabályozása fejletlen, instabil. Minél kisebb a baba, annál inkább szüksége van arra, hogy folyamatosan melegen tartsuk őt.
Az első életévben a babák nagyon gyorsan nőnek, tehát a ruhákból nem kell túl sokat venni. Olyan darabokat érdemes beszerezni, amelyek természetes anyagokból készültek (tehát nem műszálasok), az évszaknak megfelelőek, praktikusak (könnyen, gyorsan a babára adhatóak, ill. levehetőek). A babáknak még a ruha színe (kék-rózsaszín) sem számít.
Érdemes figyelni az akciókat, a leárazásokat, illetve a használtruhaboltok kínálatát. Kisgyermekes rokonoktól, barátoktól is kölcsönözhetőek kis babaruhák.
Sok helyen ajánlják az újszülöttek kezére a pamut kiskesztyű használatát. Jó tudni, hogy a kisbaba egyik legfontosabb érzékszerve az orra. Már az anyaméhben is használta ezt az érzékszervét, érezte a magzatvíz illatát. Megszületése után is így találja meg az anyamellet: szaglászik. Szagolgatja, nyalogatja a kezét, ez ad neki támpontot, biztonságérzetet.

Társaság
A babának, bármilyen kicsi is, szüksége van arra, hogy folyamatosan velünk lehessen. Legyen ott velünk, ahol a család élete zajlik, legyen része a mindennapjainknak ő is! Nem kell külön babaszobában, egyedül, csendben lennie.

Válaszkész gondoskodás
A kisbaba a jelzéseire azonnali, megfelelő választ kell kapjon. Ez is erősíti a gyermek és a szülő közötti kötődés alakulását. Ha a csecsemő megkapja, amit kér, ha ki vannak elégítve a szükségletei, akkor azt fogja megtanulni, hogy számíthat a szüleire, hogy érdemes megszólítania a világot. Így alakul ki a bizalma a szülei felé, majd a tágabb környezete, a világ felé. Megtapasztalja a szeretve levést is, ezeket felnőttkorában is kamatoztathatja majd a társas- és párkapcsolataiban. Könnyebben válhat önálló, önbizalommal teli, kreatív emberré.

Alvás
A kisgyermekek idegrendszere fejlődésben van, alvásciklusaik pedig különböznek a felnőttekétől. A kisbaba nem tud segítség nélkül, egyedül elaludni és aludni. Ehhez idegrendszerének, illetve az alvásciklusának érése szükséges. A szülő testközelében alvó baba szívverése egyenletes, a légzése stabil és ritmikus, testhője állandó, a vér oxigén- és a vércukorszintje kiegyensúlyozott.
A babák többször ébrednek éjszaka, szopizni szeretnének, anyukához bújni és ez így természetes! Az éjszakai szoptatás és gondoskodás biológiai norma!
Az UNICEF és az AAP (Amerikai Gyermekgyógyász Társaság) a baba legalább 6 hónapos, optimális esetben 1 éves koráig azt javasolja, hogy a kisbaba aludjon egy légtérben a szüleivel. A SIDS (hirtelen bölcsőhalál) esélye is csökkenthető ezáltal. Tehát úgy érdemes kialakítani a szobát, hálószobát, hogy a baba a közelünkben, akár a testközelünkben alhasson. Az első életévekben a gyereknek nincs is szüksége külön szobára és külön kiságyra sem.
Az egy légtérben való vagy testközelben való alvást több módon is meg lehet valósítani pl. babaöböl, matracok, széles családi ágy stb. segítségével. Figyelni kell a baba jelzéseire és arra is, hogy a család egészének jó, kényelmes és pihentető legyen az alvás.
Kiságy: jó, ha több szintre emelhető, illetve levehető az egyik oldala, mert így könnyen a családi ágy mellé rögzíthető. 
Pólya: a bepólyált babák többet és mélyebben alszanak, így kevesebbszer ébrednek fel, ez veszélyeztetheti az igény szerinti szoptatást, így a gyarapodásukat is. A pólyában nincs szabad mozgástere a babának, pedig nagyon fontos, hogy a kezeivel kalimpálhasson, a lábaival rugdosódhasson (reflexek). A pólyában a baba lábai nyújtva vannak, ez a póz nem támogatja az optimális csípőfejlődést, ez idősebb korban akár csípőproblémákhoz is vezethet. A bepólyált babák kevesebb testkontaktust, érintést, simogatást élvezhetnek.

Tisztálkodás, pelenkázás
Az újszülött bőrét borító magzatmáznak védő és tápláló szerepe van, így az első napokban, hetekben nem javasolt a babát túl gyakran fürdetni. A csecsemők bőre kb. tízszer-tizenegyszer vékonyabb, mit a felnőtteké. Az érzékeny bababőrt védeni kell a kiszáradástól, az irritációtól. Ennek értelmében az első hónapokban nincs szükség fürdetőkrémekre, habokra, szappanokra sem. Pláne nem szivacsra!
A kiskádak választéka is igen széles. Már kaphatóak olyan kádak is, melyek szűkítővel vannak ellátva, annak érdekében, hogy a babát ne kelljen tartani a fürdetés ideje alatt. Legegyszerűbb és leggazdaságosabb a babát egy lavórban vagy akár a mosdókagylóban fürdetni. Ha nagyobbacska és gyakrabban fürdik, akkor a nagykádban is tud már pancsolni. 

(fotó: Török Ági)
Ha a baba bekakilt, elég a csap alatt megtisztítani a popsiját. 
A drogériák polcain megtalálhatóak a babaolajok is. Használatuk nem javasolt, ugyanis eldugíthatja a bőr pórusait. Ha a baba bőrén felrakódás keletkezik használhatunk olíva-, vagy mandulaolajat.
Babakozmetikumok: természetes alapanyagból készüljenek. Mérlegeljük, hogy valóban szükség van-e rájuk. Figyeljük a baba bőrének esetleges reakcióit.
Pelenkák
- eldobható pelenka: a pelenkák ára igen magas, érdemes figyelni az akciókat vagy nagyobb kiszerelésű csomagokat választani. Jó tudni, hogy az olcsóbbak minősége nem feltétlenül rosszabb. Az eldobható pelenkák tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek irritálhatják baba érzékeny bőrét. Legyen sokszor a szabad levegőn a babapopsi! Használatuk gyors, praktikus. Viszont fontos megemlíteni a pelenka használattal járó környezetszennyezést is: erdőket irtanak ki, ezen felül hatalmas a víz-, energia- és vegyszerfelhasználás, víz- és légszennyezés a gyártás során. Egy eldobható pelenka 500 év alatt bomlik le...
- mosható pelenka: mi szól a mosható pelenkák mellett? Röviden: olcsóbb, környezetbarátabb és egészségesebb a babapopsi számára. A mai mosható pelenkák használata egyszerű: nem kell fehéríteni, kifőzni, vasalni. Ráadásul színesek, mintásak, szépek, ami nem utolsó szempont. Bár az elején nagyobb kiadást jelent, illetve több ráfordított időt-energiát igényel a család számára legkézreállóbb típus megtalálása, a mosható pelenkák beszerzése fél-egy év alatt az ára megtérül. A mosható úszópelenkák pedig igazán praktikus és költségkímélő megoldás! Az ország szinte minden környékén találunk egy-egy anyukát vagy klubot, aki segít a készlet kiválasztásában, így nyugodtan belevághatunk moshatózás rejtelmeibe!

(fotó: Török Ági)
- EC (elimination communication=ürítési kommunikáció): itthon természetes csecsemőhigiénia vagy pelenkátlanság néven kezd egyre ismertebbé válni. A babák születésük után képesek érzékelni és jelezni az ürítési ingerüket. Ezt kihasználva a szülők a baba jelzéseit figyelve vagy szokásait kiismerve vagy bizonyos időközönként felajánlják a baba számára a pelenkán kívüli ürítés lehetőségét (bili, WC vagy egy tál fölött megfelelő pozícióban rövid ideig tartva a babát). 
- positörlőkendő: drága, környezetszennyező. Helyette le lehet mosni a babát a tiszta pelenka felvétele előtt. Vagy használhatunk mosható textil törlőkendőket is, amit bevizezünk és azzal törüljük le a babapopsit.
- pelenkázó komód, alátét: a babát bárhol tisztába lehet tenni pl. az ágyon, szőnyegen, asztalon, s elég csak egy tetrapelenka alátétnek…

Séta, levegőztetés
A babának alapvetően nincs szüksége babakocsira. Ezzel szemben testkontaktusra szüksége van, arra, hogy érezze a mama melegét és illatát, szívdobogását, a mozgásának ritmusát.
A szülők, nagyszülők kényelmét szolgálhatják a különböző típusú babakocsik.
Babakocsiból rengeteg konstrukció létezik. Érdemes többfunkciósat venni: jó, ha több szögben dönthető a háttámlája, ha kicsire összecsukható (elférjen az autó csomagtartójában), ha könnyű. Vásárlás előtt megfontolandó kérdések: milyen terepen fogjuk használni? Kell-e majd lépcsőn, lifttel vagy tömegközlekedéssel vinni a babát? A kereke kicsi vagy nagy, tömör vagy felfújható, esetleg bolygósítható legyen? A felfújható jobban felfogja a rezgést. Az ülése két irányba is felrakható legyen? Fontos szempont lehet a választásnál az ülőrész magassága, hogy kevésbé szívja be a baba kipufogó gázt. Ha van nagytesó, aki babakocsizik még néha, jó megoldás lehet a testvérbabakocsi vagy a testvérfellépő használata.
Ha a babát hordozóeszközben a testünkön hordozzuk, akadálymentessé válik a közlekedés, nagy kirándulásokat tehetünk, a lépcsős, szűk helyek sem jelentenek akadályt. Esőben, télen hóban-fagyban a mama-baba egymást melegítik, nem áznak-nem fáznak. A baba folyamatosan érzi az anyukáját vagy az apukáját, így a szülők gyorsabban tudnak reagálni a jelzéseire. Minden élethelyzet megoldható babakocsi nélkül. A szülők nyernek két szabad kezet, a nagytesókat el lehet látni, a kicsi kevesebbet sír. Megoldható az igény szerint szoptatás (bárhol, bármikor, diszkréten a kendő takarásában), az igény szerinti alvás/altatás. Így nem kell otthon ülni rossz idő esetén sem, hanem szabadon ki lehet mozdulni a négy fal közül: menni az oviba, suliba a testvérekért, hordozós klubba, hordozós sportokat kipróbálni. A gyermek pedig megkapja a testének, lelkének jó hordozást, a testközelséget. Közel azonos szemmagasságból tudja felfedezni, tanulni a világot, az emberek szemből szólítják meg őt, feljebb kerül a kipufogócsövektől.
A hordozás a teljes mozgásszervrendszerre jótékony hatású: a szülő ritmikus, lágy mozgása edzi a baba izmait, javul a vérellátás, segíti a csontok, izmok és ízületek fejlődését is. Szintén a mozgás hatására fejlődik egyensúlyérzéke és motorikus készsége is. A hordozott babát sokkal több inger éri - ez az idegrendszer fejlődését segíti. 
Hordozóeszközt is találunk használtan, vásárlás előtt javaslom a konzultációt hordozási tanácsadóval, vagy érdemes ellátogatni egy babahordozó klubba tájékozódni.
Kisbabás, kisgyermekes élet teljes mértékben elképzelhető, megvalósítható babakocsi nélkül is, de akár felválva lehet hordozni és babakocsizni is.

Mozgásfejlődés
Fontos, hogy elegendő időt és mozgásteret adjunk a babáknak, hogy elsajátíthassa, gyakorolhassa a mozgásformákat, s erősödhessenek, fejlődhessenek izmai.
Egy újszülött 24 órás testkontaktust igényelhet, míg egy már kúszó-mászó baba jelezni fogja, hogy mikor, mennyit szeretne szabadon mozogni. A totyogó gyermek még többet szeretne szabadon mozogni, felfedezni környezetét. Egész kicsi kortól javasolt a tágas, vízszintes, keményebb felületű környezet biztosítása a babák számára, ezért a járókák, valamint a bébikompok használata sem ajánlott a mozgásfejlődés szempontjából.
A lényeg mindig ugyanaz, hogy a babánk igényeit, szükségleteit figyelembe vegyük!
Jó babavárást és kelengye-vásárlást kívánok!

Szerző: Mátyus Évi, Zuglói Babahordozó Klub

Forrás:
lll.hu
Giorgia Cozza: Ingyenbaba
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tanacsadasnak-alcazott-direkt-marketing-kismamaknak
Török Ági: mosható pelenka
Molnár Gabi: természetes csecsemőhigiénia
Uzsokiban szültem Fb csoport anyukái: babakocsik