2017. január 21., szombat

Miért jó hidegben is hordozni a babákat?

Itt a tél, nagyon hideg van! Vigyázzunk egymásra, de legfőképpen a babákra! A német Vöröskereszt korábbi tanácsa a szülők részére ma is érvényes: a hideg időben a babákat a szülők a saját testük hőjével tartsák melegen! A csecsemő teste gyorsan ki tud hűlni fagypont alatt, a babakocsiban nem tudjuk megfelelően védeni a hideg ellen a babát. 

(fotó: Mátyus Évi)
A barna zsírszövet egyike szervezetünk azon részeinek, melyek a hőszabályozásért felelősek. Hidegben a legaktívabb, ha működésbe lép, több százszor annyi hőt termel, mint a test bármely másik szövete. Ez a zsírszövet főként a kisbabák szervezetében található meg, az is a hátukon helyezkedik el. A csecsemők és kisgyermekek hőszabályozása ezzel együtt mégis fejletlen, instabil, illetve bőrük jóval vékonyabb, mint a felnőtteké. 
Ezekből az anatómiai sajátosságokból adódik, hogy minél kisebb a baba, annál inkább szüksége van arra, hogy folyamatosan 36 C fokon tartsuk a testhőjét.

Több tanulmány igazolja, hogy a baba és az anya teste már a várandósság idején összehangolódnak, ennek nyomán a születés után is tudja az édesanya szabályozni gyermeke szívritmusát, légzését. Sőt, testhője segíti hőszabályozását, ugyanis bőr-bőr érintkezésben a mama testhőmérséklete úgy változik, hogy a baba hője a termoneutrális (hőkomfortos) tartományban marad.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az anya teste hidegben melegíti (illetve hőségben vagy láz esetén hűti) a gyermeket.

Ennek értelmében, a hideg időjárás beköszöntével ajánlott olyan testközeli hordozóeszköz használata, mely megfelel a baba mozgásfejlődési szintjének. Valamint itt érdemes megemlíteni, hogy az ortopédiai és a lelki szempontokat is figyelembe véve, mindig befelé fordítva hordozzuk a babát, hiszen ezek mellett a fent említett barna zsírszövet elhelyezkedéséből és működéséből fakadóan a csecsemő háta megfelelő közös öltözék alatt nem fázik.

(fotó: Török Ági)
Figyelembe kell azt is vennünk, hogy hordozás közben a baba az anya teste által folyamatosan masszírozva, mozgatva van, ezzel is ingerek érik a baba idegrendszerével együtt hőközpontját.

Minél kisebb a gyermek, annál inkább ajánlott közös kabát alá bújni és így melegíteni egymást. Ekkor a babát sem kell túlöltöztetni, elég rá benti, szobai ruházat. A közös kabát alatt a hordozóeszközben, a baba és a hordozó személy közt minél kevesebb ruharéteg legyen. A lábakat plusz zoknival, a fejet, fület, homlokot sapkával védjük. Kiegészítő ruházat lehet a közös pulóver, poncsó, hordozós takaró, esőköpeny vagy akár egy polár takaró is.
Arcát - kis idővel indulás előtt, hogy maradjon idő a felszívódásra - bekrémezhetjük a hideg szél szárító hatása ellen.

A kabáton kívüli kötések nem tudják a baba számára maradéktalanul biztosítani az optimális testhelyzetet, a pufi, csúszós anyagok nem támogatják a kényelmes, pontos hordozóhasználatot.

Extrém hidegben, akár mínusz 5 fok alatt is, ha muszáj elindulnunk (például a nagyobb testvérekért az intézményekbe, vagy hivatalos ügyet intézni, bevásárolni stb.), már az újszülött is védve van a szülő testén, ám ha nem feltétlenül szükséges, nem kell mindenképp kimenni sétálni, levegőztetni.
Hordozva az anyának könnyebb a közlekedés latyakban, pocsolyák közt, valamint marad szabad keze is, akár esernyőt tartani maguk fölé.

(fotó: Mátyus Évi)
Ha közös kabát alatt hordozunk, érdemes figyelni arra, hogy a babát ne öltöztessük túl. Tartsuk szem előtt, hogy milyen a babánk (fázós, izzadékony) valamint azt is, hogy állandó testmeleggel melegítjük őt folyamatosan. Ennek értelmében elég lehet, ha a lakáson belül használt (réteges) öltözet van rajta. A fejét, nyakát és a lábait védjük plusz ruhadarabokkal. Segítségünkre lehet egy polár kistakaró arra az esetre, ha fázna a baba. Lábszáraira húzhatunk lábszármelegítőt (leggings), de akár egy felnőtt zoknit is.
A hordozós takaró, polár pléd is jó alternatíva lehet, ha nincs lehetőségünk közös kabátot venni.
Nagyobb gyermeknél, akivel már nem hordozós kabátot viselünk, fontos, hogy a babát is rétegesen (benti ruha, pulóver, overál) jó melegen öltöztessük fel.

Miben különböznek a szabáson túl a hordozós kabátok?
Ma már nagyon sok típus és márka közül választhatunk, ha közös kabát alatt szeretnénk hordozni télen kisbabánkat. 
Talán a legfontosabb, hogy újat szeretnénk-e venni, vagy van-e meglévő dzseki a szekrényben, mely átalakítható hordozóssá. Ezt egy ügyes varrónő is meg tudja oldani kivágva a ruhadarab hátát, cipzáros vagy fix betoldást készítve rá. Utóbbi megoldással egyes hazai kabátkészítők, vagy hordozóeszköz-forgalmazó vállalkozások is foglalkoznak. 
Ha újat veszünk, konfekció vagy méretre készíttetés közül választhatunk, utóbbinál természetesen személyes megjelenés szükséges.
El kell döntenünk, hogy csak elöl hordozunk-e majd, vagy háton is, szem előtt tartva, hogy ez a ruhadarab több évig ki tud minket szolgálni, akár várandósan, vagy több kisebb testvérrel szintén használható lesz. Ennek megfelelően kérdés, hogy mennyire kombinálható (az elöl-háton hordozós betét kivehető-e, van-e hozzá külön várandós betét), illetve hordható-e bababetét nélkül is a kabát.

Möbius hordozós kabát hátonhordozásra alakítva

Az alapanyag, mely meghatározza a kabát hőtartását, illetve vízhatlanságát, lehet egyszerű polár, steppelt kabátanyag, szövet vagy softshell, valamint ezek kombinációja, hiszen egyes készítőknél ki-becipzározható, opcionálisan használható polárbélés is rendelhető. 
Gyakorlati kérdés a kabát felvétele hátonhordozáskor: alulról fel lehet-e venni, s végül a tarkónkon zárható-e a kabát, vagy át kell-e bújtatni a baba fejét az arra kialakított nyíláson. Megoldás lehet fix derékpántos eszközök használatakor, hogy már csípőről hátraforgatáskor a gyermekre helyezzük a kabátunkat, s így együtt kötjük véglegesre a hordozóeszközünket, s végül magunk is belebújunk a kabátujjakba. Utóbbinál kiemelten fontos tényező a bababetét szabásvonala, hogy annak magasságát, szélességét lehet-e állítani, s ha igen, miként.
Ne feledkezzünk meg az extrákról sem: van-e a kabáton vagy opcionálisan rendelhető-e cipzáros zseb, tépőzáras vagy passzés ujj, különböző szűkítők (derékban, ujjban, kabát aljában), kapucni anyának, illetve babának, s ezekhez zsinór, de külön kérdés szokott lenni a színösszeállítás is, mely nagyban meghatározza az egyediséget.
Ahogy a hordozóeszközök kapcsán javasoljuk, kabátvásárlás előtt is érdemes próbálni, akár a hordozott gyermekkel. A testalkatunkhoz illő szabásvonal a hátunkon lévő kisbabánkkal vagy nélküle, valamint a hordozási mód a modell kialakításával (pl. milyen magasan tud kibújni a babánk feje, a bababetét formája) mind összhangban kell legyenek. Fény derülhet arra is, hogy tudjuk kezelni a kabátot, kézre áll-e annak súlya, illetve a beállítási lehetőségeket ki tudjuk-e használni.

Hordozós öltözék lelőhelyek: 

(A Zuglói Babahordozó Klubban Möbius és Maternelle hordozós kabátok próbálhatók és kölcsönözhetők.)

Az újszülött kizárólagos orrlégző, tehát csak az orrán tud levegőt venni, így megszűrődik, és felmelegszik a belélegzett hideg levegő, védelmet biztosítva a felső légúti betegségek ellen. A cumi (játszó- és etetőcumi egyaránt) körül az ajkak nyitva vannak, s így megnyílik az út a baktériumok, vírusok előtt.
Továbbá, ha a kisbaba cumizik, a kifolyó nyál fagyásveszélyt jelenthet, így hidegben lehetőség szerint ezért se adjunk a szájába cumit! A csecsemő arca elé ne tegyünk sálat vagy ne takarjuk le, mert a kilélegzett lehelet páratartalma miatti nyirkosságtól, s az abban megtelepedő baktériumoktól is könnyebben megbetegedhet a gyermek.

Esetleges további kérdéseiddel a témában, valamint a hordozóeszközök megfelelő használatának elsajátításához lehetőség szerint keress fel hordozási tanácsadót, vagy próbához látogass meg egy hordozós klubot!

Forrás:
http://www.erdbeerlounge.de/mami/mami-news/baby-vor-kaelte-schuetzen/
http://www.termeszetesbabaapolas.hu
http://www.ceumed.hu
http://www.hellobaby.hu

Szerző: Zuglói Babahordozó Klub, Mátyus Évi, Török Ági