2016. május 15., vasárnap

Segítségnyújtás irányelveink

A Zuglói Babahordozó Klub eseményein  lehetőség van arra, hogy a Klub hordozóeszközeit a látogatók szakszerű segítséggel kipróbálják, a kötésekkel, saját-, illetve klubos hordozóeszközökkel kapcsolatosan kérdezzenek, segítséget, korrigálást kérjenek azok használatában. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy személyre szabott konzultációt, amely magában foglalja az elméleti oktatást, a kötés/kötések megtanítását, az eszköz pontos, biztonságos beállítását csak a család otthonában, előre egyeztetett időpontban és áron tudnak a klubban segítő tanácsadók egyéni feltételek szerint biztosítani.

A Zuglói Babahordozó Klub nonprofit és márkafüggetlen működésű, egy gyártó termékét sem forgalmazza. Önállóan, hordozóiskoláktól függetlenül dolgozunk. Célunk, hogy a babahordozást minél több család megismerje és használja, szemléletünk szerint a kisbabát és a család egyéni igényeit tartva fókuszban, valamint hogy vásárlás előtt a családok információkat gyűjthessenek.

A Zuglói Babahordozó Klub hordozási tanácsadói elismert hordozóiskolákban tanultak és vizsgáztak. A klubalkalmakkor, valamint a klubvezetők a szervezés, beszerzés stb. munka során ÖNKÉNTESEN, ingyen dolgoznak. A klub ideje alatt egyszerre több családdal foglalkoznak, a figyelem megosztása és a helyszín nyújtotta körülmény sem támogatja a biztonságos, egyénre szabott oktatást.

Eseményeinken a körülmények adta lehetőség szerint ellátjuk a hozzánk látogató szülőket a hordozóeszköz megfelelő használatával kapcsolatos információkkal, kötési tanácsokkal, mely nem minősül tanításnak. A hordozó-, valamint hordozós eszközöket mindenki saját felelősségére próbálja, használja és kölcsönzi. Az eszköz nem rendeltetésszerű használata, illetve a hiányos elméleti és gyakorlati tudás miatt bekövetkező balesetekért a felelősséget nem vállaljuk, az a klubtagot terheli.
Amennyiben nem biztonságos, veszélyes kötést látunk a klubban, a baba védelmében ezt azonnal jelezzük és megigazítjuk azt.


Alkalmainkon a család aktuális egyedi igényeit figyeljük és az információátadásra helyezzük a hangsúlyt.

Minden esetben összefoglaljuk az anatómiai alapokat, valamint a hordozóeszközök tulajdonságait, s azok babára gyakorolt hatásait.
A családok a fentiek tudatában próbálják fel az adott, esetlegesen a baba számára nem optimális hordozóeszközöket. A Zuglói Babahordozó Klubban a hordozóeszközök próbájára az elméleti alapozás után van lehetőség. 

KLUBOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS TARTALMA:
Kendő (szövött kendő, karikás kendő, rugalmas kendő):
- elmondjuk a választott eszközzel kapcsolatos alapvető tudnivalókat
- a már gyakorlás alatt álló kötéseket megigazítjuk, korrigáljuk a kötéstechnikát
- próbahordozás
- a hordozás bármely területét érintő kérdésekre válaszolunk

Fix derékpántos (mei-tai, félcsatos, csatos), ill. egyéb formázott hordozók:
- a már gyakorlás alatt álló eszközhasználatot megigazítjuk, korrigáljuk a technikát, ha kéred, elmondjuk a véleményünket, tanácsainkat a beállításokról és a használati lehetőségekről
- próba: elmondjuk a kinézett eszközzel kapcsolatos alapvető tudnivalókat, egyéb eszközöktől való különbözőségét, majd közreműködésünkkel és irányításunkkal felpróbálhatod ezeket, ám az idő rövidségére való tekintettel pontos beállításra nincs lehetőség
- a formázott hordozók felvételi (elölre/hátra) lehetőségét egyszer tudjuk megmutatni gyakorlóbabával saját magunkon, az idő rövidségére való tekintettel nincs lehetőség az apró fogások bemutatására, megtanítására
- a hordozás bármely területét érintő kérdésekre válaszolunk

Kérjük, tagjaink vegyék figyelembe, hogy a kérdések megválaszolására a hely és az idő függvényében van módunk a klubok alkalmával, s az elmondott információ részletei a körülmények miatt a szülő(k) számára sokszor elveszhetnek.
Konkrét hordozóeszközt kizárólagosan nem ajánlunk, hanem informálunk és lehetőségeket mutatunk, hogy a szülő kompetensen tudjon hordozóeszközt, hordozási módot választani gyermeke számára mérlegelve a hordozás több aspektusát (anatómia, hordozóeszközök tulajdonságai és ezek babára gyakorolt hatásai).
Várandósokra nem kötünk próbahordozás gyanánt gyakorlóbabát.

A klubtagok későbbi vásárlói döntéseiért nem vállalunk felelősséget.
A klubos segítségnyújtás, ajánlások nem helyettesítik a személyes és személyre szabott konzultációt.

EGYÉNI HORDOZÁSI TANÁCSADÁS TARTALMA (az ár egyéni megbeszélés tárgyát képezi; a Zuglói Babahordozó Klubtól független):
- személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadás
- utazás a helyszínre oda-vissza
- 2-3 órás kizárólagos rendelkezésre állás, mely idő alatt a család a saját otthonában, számára biztonságos, kényelmes környezetben gondoskodhat a kisbabáról a saját ritmusa, szokása szerint
- 0,5-1,5 órás elméleti oktatás (anatómia, pszichológia, hordozási módok stb.)
- a család igényeinek megfelelő hordozóeszköz, valamint kötésmód ajánlása
- a hordozás bármely területét érintő kérdésekre válaszadás
- hordozóeszközök bemutatása
- a megbeszéltek szerint egy vagy maximum két kötés megtanítása előbb gyakorlóbabával, majd saját kisbabával
- igény esetén kölcsönzési lehetőség a klubos eszköztárból (előzetes jelentkezés alapján, a kölcsönzési szabályzat szerint, klubtanácsadói kezességvállalással – a kölcsönzött hordozóeszköz(öke)t kérjük a megadott klubalkalomra visszahozni)
- esetleges kontroll-alkalom biztosítása, utánkövetés

ONLINE SEGÍTSÉGNYÚJTÁS
Az online felületeken (e-mail, messenger, facebook stb.) adott segítségnek vannak határai, nem tudják helyettesíteni a személyes konzultációt, hiszen a teljes kötési folyamatot nem tudjuk nyomon követni. Emellett a személyes, személyre szabott tanácsadás apró fogásai, azok lépésről lépésre való átadása nem pótolható online vagy akár klubalkalmon.

Nagyon fontos, hogy a hordozási tanácsadó a fent leírtakkal csupán lehetőséget nyújt a családnak, de a szülők csak kitartó gyakorlással lesznek eredményesek a hordozás terén. Elengedhetetlen alaposan megfontolt elhatározásuk, valamint energia- és időráfordításuk a tanulásra és a gyakorlásra. Ha probléma vagy elakadás lépne fel, akkor érdemes a tanácsadóval újra felvenni a kapcsolatot és a felmerült kérdéseket újra átbeszélni, a kötéseket korrigálni, esetlegesen vele együtt keresni másik hordozási módot, hordozóeszközt.

Hordozó vásárlásához szívesen adunk támpontokat, valamint véleményezzük a kinézett eszközt.

A Zuglói Babahordozó Klub hordozási tanácsadóin kívül kérjük, más ne folytasson tanácsadói tevékenységet a klubban. Kérjük gyakorlat nélkül egymásra (sem barátnőre, sem rokonra!) ne kössék látogatóink az általunk bemutatott kötéseket, mert ebben az esetben nem tudunk felelősséget vállalni a baba biztonságáért. 
A demobabák a Zuglói Babahordozó Klub tulajdonát képezik, a hordozási tanácsadók munkaeszközei. Minőségük, értékük tekintetében kérjük, csak hordozási tanácsadóink felügyelete mellett, indokolt esetben használják látogatóink.
Molnár Gabriella
Török Ágnes

Amennyiben szeretnéd tanácsadóink személyes segítségét igénybe venni (egyéni hordozási tanácsadás), kérünk, írj a zugloibabahordozoklub@gmail.com-ra vagy a klubtanácsadók személyes e-mail címének egyikére!

A Zuglói Babahordozó Klub bármilyen anyagi és tárgyi adományt szívesen fogad.

Házirendünk itt olvasható.

Kérdés, probléma, panasz esetén fordulj hozzánk bizalommal!